Ponemos a vuestra disposición un traductor de paginas.
 

SAHARA SMARA LA VALL

 

Carta de un niño Saharui

03/06/2009
Infants sahrauís, víctimes d'un conflicte: inocències que apassionen, rostres que inspiren i cors que encisen.

Benvolguts infants sahrauís que viviu al Sàhara Occidental,

Sóc un dels infants sahrauís que visc als campaments de refugiats sahrauís al desert de Tindouf. Us escric aquesta carta en nom de tots els nens i nenes sahrauís que vivim refugiats als campaments. Vosaltres i nosaltres no ens coneixem, no ens hem vist mai. Estem separats a milers de quilòmetres de distància, separats per un mur que jo no he vist mai però les persones més grans d'aquí als campaments m'han dit que és el mur de la vergonya més gran de tot el món que té dividit en dos el nostre país.

Els nens i nenes sahrauís que vivim als campaments hem nascut en aquesta regió de desert on res no hi creix, cap arbre ni cap flor. Aquí tot és de color marró, el terra, les petites cases que tenim, les dunes... Sovint, quan acabem d'anar a l'escola, anem a les dunes i saltem, ens hi llancem de cap, com si fos un gran mar d'aigua. Jo no he vist mai el mar, fins fa pocs dies ni tant sols sabia què era el mar. El meu germà gran va estar de vacances a Catalunya l'any passat i sí que l'ha vist, ahir em va ensenyar una foto. El meu mestre diu que al mar hi ha molta aigua. Jo m'imagino l'aigua de totes les cubes dels campaments junta, però la meva mare diu que no en tindria ni per començar! Ben mirat, sí que tenim mar, un gran mar de sorra.

La meva mare m'ha explicat que vosaltres també ho esteu passant molt malament al Sàhara ocupat. Alguns de vosaltres sí que podeu veure el mar, però ni tant sols podeu passejar-hi i agafar petxines tranquil?lament pel sol fet de ser infants sahrauís. Sé que la policia marroquí us vigila allà on aneu, que si anomeneu les paraules Sàhara Lliure podeu ser víctimes de tortures. També sabem que molts dels vostres pares, mares i familiars que també són família nostra pateixen moltes tortures i desaparicions pel simple fet d'expressar i voler un Sàhara Lliure.

El meu avi diu que fa molts anys que el Marroc va envaïr el Sàhara Occidental perquè és un país ric en petroli, pesca i una cosa que li diuen fosfats.

I jo em pregunto per què hem de viure dividits? Fins quan haurem d'esperar més?

D'aquí a pocs dies molts infants sahrauís dels campaments anirem a Espanya, França, Itàlia i a altres llocs a passar les vacances. Durant els mesos d'estiu, al desert hi fa una calor asfixiant. Jo no he anat mai de vacances, però tinc moltes ganes de veure el mar. La meva mare ha cosit una bandera sahrauí per la família que m'aculli durant les vacances. Aquest any aniré a Catalunya. Els meus pares m'han dit que quan conegui la meva família acollidora, els expliqui com vivim els sahrauís des de fa molts i molts anys, que els expliqui les nostres tradicions i costums

Amics infants sahrauís que viviu al Sàhara Occidental ocupat, des d'aquí tots les nens i nenes sahrauís us prometem que quan estem acollits a Espanya, França, Itàlia, etc... durant l'estiu, anirem a manifestacions i cridarem ben fort les paraules Sàhara Lliure! fins a quedar-nos afònics per demanar la llibertat del Sàhara Occidental. Si els que manen al món ens volen oblidar, tots els infants plegats i les famílies acollidores els recordarem que fa molts anys que estem esperant la llibertat del nostre país.

Esperem poder-nos conèixer ben aviat i poder passejar plegats per les platges de tota la costa sahrauí, aixecar els dits en senyal de victòria i cridar ben fort: visca el Sàhara Lliure!

Inch Allá!

Els infants sahrauís dels campaments de refugiats sahrauís.Marta Fos
ACAPS Wilaia Alt Penedès